Centaur Analytics: Η Βολιώτικη startup που ανέλαβε να ψηφιοποιήσει την αγροτική παραγωγή

Οι όροι όπως το cloud, το IoT και τα Big Data, έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινή γλώσσα όσων ασχολούνται έστω και ελάχιστα με την τεχνολογία και την ψηφιακή εποχή. Το «σύννεφο» το «διαδίκτυο των πραγμάτων» και τα «μεγάλα δεδομένα» ελληνιστί αποτελούν όρους όμως με τους οποίους θα αρχίσουν να έρχονται αντιμέτωποι και όσοι ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα. Οι πρωτοποριακές εφαρμογές που αναπτύσσει η νεοφυής επιχείρηση Centaur Analytics στον αγρο-τεχνολογικό τομέα (AgTech) και οι συνθήκες εξέλιξης μιας εταιρίας υψηλής τεχνολογίας που εδρεύει σε μια επαρχιακή πόλη όπως είναι ο Βόλος, θα αποτελέσουν το αντικείμενο ομιλίας στο 3ο Συνέδριο Ανάπτυξης με τίτλο «Σχεδιάζουμε τη Μαγνησία της επόμενης εικοσαετίας» που διοργανώνει ο Όμιλος Καρεκλίδη με την υποστήριξη της 24 MEDIA στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Στο συνέδριο θα μιλήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Centaur Analytics Δρ. Σωτήρης Μπαντάς ο οποίος διαθέτει πολυετή εμπειρία σε εταιρίας υψηλής τεχνολογίας και θέλησε να μεταφέρει την τεχνογνωσία της Silicon Valley και του Σαν Φρανσίσκο στη γενέτειρά του το Βόλο.

Η Centaur Analyrics προέκυψε μέσα από την συνεργασία του Γεωπόνου και επιστήμονα τροφίμων κ. Βασίλη Σωτηρούδα και του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Δρ. Σωτήρη Μπαντά, οποίος συνδύασαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στα πεδία της αγροτικής παραγωγής και της τεχνολογίας βρίσκοντας κοινά σημεία στα οποία το «κλειδί» ήταν το Internet of Things με βάση το οποίο επιχειρούν να δώσουν λύση σε διαχρονικά προβλήματα του αγροτικά τομέα. Η εταιρία απευθύνεται σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που αποθηκεύουν και διακινούν αγροτικά προϊόντα όπως δημητριακά, ρύζι, καπνό, φρούτα κ.ά. Με ειδικούς αισθητήρες τους οποίους αναπτύσσει η εταιρία παρακολουθεί τις συνθήκες που επικρατούν στις αποθήκες με σκοπό να διατηρηθεί η ποιότητα του προϊόντος και να προστατευθεί από τυχόν κινδύνους. Οι αισθητήρες συγκεντρώνουν δεδομένα για την θερμοκρασία την υγρασία και τα επίπεδα συγκέντρωσης αερίων μέσα στους αποχετευτικούς χώρους των προϊόντων τα οποία διοχετεύονται μέσω του cloud στην ολοκληρωμένη πληροφοριακή πλατφόρμα όπου μπορεί να τα παρακολουθεί κάποιος ακόμη και μέσα από το κινητό του σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται τυχόν αλλοίωση των προϊόντων ή προσβολή από ασθένειες επιχειρώντας στοχευμένες απεντομώσεις κλπ.

Η ανάγκη για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας προέκυψε από το γεγονός ότι το συνολικό ποσό που καταγράφεται από την απώλεια αγροτικών αγαθών παγκοσμίως ανέρχεται σε 1 τρις δολάρια ετησίως. Αυτό αποτελεί αρκετό μεγάλο οικονομικό μέγεθος και σίγουρα ένα ισχυρό κίνητρο για μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας να παρέχει λύσεις για την αντιμετώπισή του προβλήματος και τη μείωση αυτής της απώλειας.

Η Centaur Analytics έχει ήδη προσελκύσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση (seed) 1,3 εκατ. δολ. από το ισραηλινό επενδυτικό κεφάλαιο OurCroud First και το PJ Tech Catalyst Fund μαζί με τον angel investor Avi Reichental. Έχοντας εξασφαλίσει την σχετική χρηματοδότηση δόθηκε η δυνατότητα στην εταιρία να προβεί στη δημιουργία της Centaur Analytics Inc με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ στοχεύοντας έτσι στην παγκόσμια αγορά.

Η Βολιώτικη εταιρία έχει ήδη συνάψει συνεργασία με εταιρίες για την παρακολούθηση των συνθηκών, μεταξύ των οποίων και με την Αλευροβιομηχανία «Μύλοι Λούλη» η οποία διατηρεί σημαντικές εγκαταστάσεις στη Σούρπη Μαγνησίας. Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της εταιρίας αποτελεί και το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο προέρχεται ως επί το πλείστον από απόφοιτους των τμημάτων Μηχανικών Υπολογιστών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απασχολώντας σήμερα συνολικά 17 επιστήμονες. Το επίπεδο κατάρτισης των αποφοίτων του Π.Θ. άλλωστε ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ο Σωτήρης Μπαντάς επέλεξε να ιδρύσει την εταιρία στο Βόλο, όπου εδρεύει και το πανεπιστήμιο.
Μιλώντας στο news247.gr ο κ. Μπαντάς τονίζει ότι ο αγρότης πλέον γίνεται «ψηφιακός» αξιοποιώντας τα τεχνολογικά εργαλεία που του παρέχονται προκειμένου να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει στις καλλιέργειές του προστατευμένος μάλιστα από τα καιρικά φαινόμενα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Centaur Analytics θα είναι ομιλητής στο 3ο Συνέδριο Ανάπτυξης «Σχεδιάζουμε τη Μαγνησία της επόμενης εικοσαετίας» που διοργανώνει ο Όμιλος Καρεκλίδη με την υποστήριξη της 24MEDIA στις 11 και 12 Νοεμβρίου στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα στο Βόλο.

To άρθρο αναδημοσιεύεται από το news247.gr

Leave a Comment